Kategorier
Annat

Fettavskiljare är en enkel miljöåtgärd

En fettavskiljare är en ganska okomplicerad anordning som separerar fett från vatten med hjälp av den enkla principen att det som är lättare än vatten flyter upp till ytan och kan tas bort.

Friterad mat är gott och har de senaste årtiondena blivit allt vanligare i hushåll. Man gör egna fish and chips, friterad blomkål och lökringar. Det är inte nyttig mat, men det är gott och festligt.

Kanske tillhör du en av dem som står med en panna halvfull med frityrolja efter middagen och undrar var du ska göra av oljan. Det bär emot att hälla ut allt i vasken, och någonstans ringer en klocka att man inte ska göra det. Fettet kan fastna i avloppet. Men vad ska man göra av det? Vad gör alla restauranger med sitt fett? De måste ju ha hinkvis med olja som blir över varje dag.

Företag som arbetar med livsmedel installerar en fettavskiljare

Som privatperson behöver du inte installera en fettavskiljare. Det räcker med att ha en behållare till överbliven olja som du lämnar till återvinningscentralen. De tar emot överblivet fett och återvinner det. På så sätt bidrar du till en bättre miljö.

Företag i livsmedelsbranschen måste också ta hand om överblivet fett, men de gör det genom att installera en fettavskiljare som separerar vatten och fett innan det kommer ut i avloppet. Fettavskiljaren är en tank som låter fettet flyta upp och samlas in. Med jämna mellanrum tömmer man tanken och transporterar den till återvinningscentralen. Fettet kan återvinnas och exempelvis bli tvål, målarfärg eller stearin.